Wil Boesten – Grond

wil boesten_grondApril 2010. Door de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyafjallajökull strandt jazztrompettist Lucas Lels op het vliegveld van New York. Erg vindt hij dat niet, na de teleurstellingen van de afgelopen week. Zijn gelatenheid verandert door een telefoontje uit Maastricht: oom Louis is dood.

Herinneringen aan de stiekeme bezoeken bij Louis voeren Lucas terug naar zijn jeugd: het fatale auto-ongeluk waarbij zijn ouders omkwamen, de kille opvoeding door zijn grootvader, de liefde voor de trompet die hem nu lijkt te ontglippen.

Een voor een ontwaken zijn demonen. Het wachten in de dag en nacht verlichte vertrekhal begint aan hem te knagen. Wanneer Lucas terugkeert naar zijn onbeminde geboortegrond wordt een confrontatie onafwendbaar.

boesten-750x1024
photo by Perry Schrijvers

Wil Boesten is schrijver van de romans Spiltijd (2007) en Tot de regen komt (in 2011 genomineerd voor de Halewijnprijs). Ook publiceerde hij essays en korte verhalen in onder meer De Gidsen De Revisor, en werkt hij als vertaler Duits.

In Boekhandel Donner Rotterdam staat de zondagmiddag van 20 september in het teken van Literatuur en Jazz. Vanaf 14.00 uur wordt Wil Boesten geïnterviewd door Marcel Möring over zijn nieuwe roman Grond.Voor een dieper begrip van de jazz, die voor het verhaal zowel als voor de verhaalstructuur belangrijk is, mocht Wil Boesten meelopen met jazztrompettist Teus Nobel. Zo ontstond een bijzondere samenwerking: de muzikant werd niet alleen een belangrijke bron van informatie, maar ook van inspiratie. Met muziek, quotes en kleine taferelen kon de auteur de roman in letterlijke zin muzikaler en swingender maken.

De samenwerking tussen schrijver en muzikant krijgt tijdens de middag in Donner gestalte op het podium: trompettist Teus Nobel speelt samen met pianist Alexander van Popta de muziek die in de roman ‘Grond’ een rol speelt. Zo wordt het wel een heel levendig interview. Toegang is vrij.

Jazzpresso is door de schrijver en Uitgeverij Atlas Contact gevraagd om te adviseren bij de promotie van dit boek.

artist support & promotion