Arve Henriksen 50th birthday concert

ECM artiest Arve Henriksen geeft een 50th birthday concert met Jan Bang, Eivind Aarset, en Dhafer Youssef.

Met Tigran Hamasyan, Eivind Aarset en Jan Bang nam hij in 2016 voor ECM het prachtige dubbelabum Atmosphères.
Rímur (ECM) is het  album wat hij met Trio Mediæval in 2017 uitgebracht. In de Grote Laurens kerk werd dit album ten gehore gebracht.

Hij kreeg zijn muzikale opleiding aan het conservatorium in Trondheim (1987-1991) en werkte al tijdens zijn opleiding als freelance musicus.

Zijn hese manier van spelen roept veel associatie op met Jon Hassell  en Nils Petter Molvær, een andere bekende Noorse trompettist. Dat geluid, een trompetversie van het Shakuhachi geluid, past uitstekend bij andere artiesten, die opnemen voor het platenlabel ECM Records.

Het is ook niet zo vreemd dat hij al met behoorlijk veel van die artiesten heeft samengewerkt, dan wel heeft opgenomen zoals Jon Balke (in zijn Magnetic North Orchestra), Anders Jormin, Edward Vesala, Jon Christensen, Marilyn Mazur, Audun Kleive, Nils Petter Molvær, Misha Alperin, Arkady Shilkloper, Arild Andersen, Stian Carstensen, Dhafer Youssef, Hope Sanduval, het Cikada String Quartet en The Source.

In aanvulling daarop speelde hij ook met hardrockband Motorpsycho, maar zijn liefde gaat voornamelijk toch uit naar de jazz.

De laatste jaren speelde hij met Trygve Seim, Christian Wallumrød en Supersilent (inmiddels negen albums!).

Naast jazz is hij geïnteresseerd in Japanse muziek; zijn discografie bestaat uit meer dan 100 muziekalbums. Er verschenen slechts vier albums onder eigen naam bij Rune Recordings en ECM Records.  Arve speelde op diverse albums van David Sylvian en deze zong zelf op Henriksens album Cartography.

In 2011 werd de Paul Acket Award aan hem toegekend tijdens het North Sea Jazz Festival.

artist support & promotion